Keranamu, Sebuah Masterpiece


Seperti yang kita ketahui,mahupun saya atau kamu,BURGER itu sedap,delicious,radikal kelazatannya.Ia mudah diperolehi,mudah dibeli."Bro,satu burger special.Ada cheese ye.",kata Danny kepada Bro Burger OTAI dengan riak muka yang menunjukkan unta yang lapar,haus pun ada.Selain itu,bagi penggemar McD dan seangkatan dengannya pula,boleh di order melalui drive thru.Simple.Mudah.Easy.
Seperti kehidupan kebanyakan orang,seperti saya.Saya juga suka kepada ciri-ciri yang terdapat dalam sesebuah Burger.Ia sedap,manis(tibe),simple and set to go...into my tummy.
Namun,burger ini banyak effect nya kepada masyarakat.Lagi2 kepada kalangan pelajar mcm saya ni.Saya tidak tahulah jikalau mereka sudah secara semulajadi obese semenjak lahir.ATAUPUN.they consumed lot quantities of this enlarger.
Saya terkenang kadang2 bila saya lakukakn hidup ini bagaikan burger.semuanya nak instant.short term effects..takde yang long term.Namun saya masih dalam keadaan utk mencuba mencapai short term and long term effects.Terima Kasih
*28 Febuari 2009=Karnival Sukan ISMA mesir
*13 Mac 2009=Hari Seni.
Semuanya Mesir.

Suatu Masalah

~Salam Ukhuwah~

Rasanya setiap kali saya menulis,biasanya saya akan menulis
kata-kata spt:"Sudah lama tidak menulis dan sebagainya".Seperti yang diketahui,saya ini masih muda.tidaklah begitu banyak ilmu dan pengalaman(kongsi2 ye).Jadi,tidak banyaklah yang dapat saya kongsikan,cuma menunggu masa yang sesuai untuk menulis sesebuah tulisan dan sebagainya.Tulisan ini juga didedikasikan kepada 'tahfazani' yang tidak sabar-sabar menunggu post terbaru daripada saya.Terimalah.


Selama hidup di dunia ni,terasa sangat sedikit pengalaman yang dikecapi.Namun,terdapat beberapa perkara yang saya dapat pelajari daripada kehidupan yang setahun jagung ini.


Saya rasa saya ini adalah seorang yang gopoh dan tidak mengenakan cara pada tempat yang sebetulnya.Seorang sahabat menulis dalam status YM nya


"setiap yang berhak,ada haknya"


Mungkin beliau memaksudkan dalam kata erti yang lain.Tetapi bagi saya,saya sedang melalui proses ini dan kebanyakannya saya tersilap langkah ataupun tidak melalui cara yang betul.


Pertama, setiap manusia,walaupun diciptakan sama-sama mulia,ia masih mempunyai perbezaan dari segi kemampuan inteleknya,pemahamannya,fizikalnya dan sebagainya.Mana mungkin kita boleh membandingkan antara satu sama lain.Inilah silap saya.


Terdapat banyak analogi yang sedang saya pusingkan dalam otak pink saya,namun saya kan merembeskan beberapa sahaja daripada byk2 itu.Saya sesuaikan perumpamaan-perumpamaan ini dari skop pelajar hingga ke skop persekolahan kerana maklumlah....ehem,ehem...


Simple sahaja.Ada pelajar A dan pelajar B.Datang dari background keluarga yang berbeza.Pelajar A datang daripada keluarga yang bermasalah,manakala pelajar B pula datang daripada keluarga yang islamik.Rumuskan fikirang masing2


Kedua,masih dalam linkungan pelajar dan sekolah.Tidak terkeluar daripada golongan tersebut.
Sekolah A=sekolah agama biasa,Sekolah b=sekolah biasa.
Kasim bersekolah di sekolah A.Walaupun dilabel sebagai sekolah agama,pelajar-pelajar perempuannya sangat begitu tidak menyenangkan dan suka membuat bising di dalam kelas.Kasihan akan Kasim.Karim pula bersekolah di sekolah b.Sekolah b sudah biasa dengan keadaan hiruk pikuk jeritan-jeritan perempuan.Beliau tidak terlalu kisah sangat akan keadaan tersebut kerana ia telah menjadi kebiasaan.Apabila Kasim menceritakan perihal keadaan sekolah A kepada Karim,Karim menjawab bahawa perlu nya kepada bising-bising pelajar perempuan supaya mereka keluar dari sekolah kelak dapat 'bersosial' dengan masyarakat kononnya.Itu pendapat beliau.Hakikatnya tidak begitu kerana hakikatnya yang sebenar tidak kira orang itu datang dari sekolah mana sekalipun,bersosial itu datang dari diri sendiri.Semuanya bermula dengan diri masing-masing.Tambahan pula,sekolah A adalah sekolah agama.Tidak sepatutnya berlaku insiden2 perempuan menjerit-jerit seperti monyet.Sana sini.Perlu kepada penjagaan kehormatan diri sendiri.


Kesimpulannya,


Setiap tempat mempunyai cara yang tersendiri untuk menyelesaikan sesuatu masalah.Setiap tempat itu mempunyai masalah-masalah yang tersendiri yang tidak dapat digambarkan oleh orang yang tidak berada dalam tempat tersebut.Jikalau kita hendak mengajar itik sesuatu,mesti dalam bahasa itik,bukan bahasa ayam.



sekadar perkongsian






Sukan Tahunan SIAS 2009




http://sekolahintegrasiassyakirin.blogspot.com

malang sekali gambar penulis tiada di sini.jika tidak..

Just Another Teaser



biar buat bg semua org cm memusykil!
http://kinabell.blogspot.com



Safad rabbi Sholomo Elyaho underlined, "If we kill 100 of them but they refuse to halt this [firing of rockets] them we should kill 1000; and if we kill 1000 of them but they didn’t stop, then we should kill 10000 of them, and we must continue killing them even if they reach one million and despite the time spent in killing them".

"The Psalms says "I should continue chasing my enemies and arrest them, and I won't cease till I finish them completely"

-Saudi Al Watan Newspaper-