Nama Saya ISA.Nama Awak?

jalan-jalan tepi pantai,click sana,click sini,layar sana,layar sini
terjumpa video ini.mengingatkan saya kepada sepupu saya di
kampung yang suka menyanyi lagu ala-ala camni.

Tepi buaian arwah atuk,sambil minum kopi.


Hadem dan Madihah.Satu Paradoks


kata madihah.hablum minallah.hablum minnas.


Barangkali itulah formula yang tercari-cari Hadem.Jika selalunya kita mendengar perihal Hatem dan kisah hidupnya,maka nikmatilah pula sajian istimewa daripada Hadem.

Dicaci,dibuli secara verbal.Memang itulah yang Hadem lalui sepanjang berada di sekolah baru nya.Panasnya hati Hadem walaupun masih tenang.Tiada siapa yang boleh diluahkan.Hadem mampu sahaja meluahkan di facebook beliau dalam statusnya yang berkalam:-

Saya tahu...'mereka2' itu hanya berada dalam keadaan inferiority complex yang amat teruk.Sehinggakan mereka2 ini mahu mendominate orang lain dengan name-callings cth bangla,mat carpet dan sebagainya.Mereka ini tahu mereka ini lemah di dalam jiwa lantas menyebabkan mereka suka mendominate orang lain dengan extortion dan taunting yang gila.Mereka ini orang bodoh.Baik kita palingkan sahaja.Bukan??

diselitkan juga pandangan Ustaz Muhammad

Gah nama sekolah.Malah dikenali satu Malaysia sekolah itu.Gelaran diberi SAMBEE.

Sepanjang hidupnya,beliau sentiasa ingin cuba merasa pengalaman di sekolah-sekolah yang berbeza.Dan antara sekolah yang pernah disinggah Hadem adalah berdekatan dengan Kampung Jeram entah di ceruk mana.Kemudian Hadem berpindah ke tempat pengajian yang lebih sofistikated dengan pelbagai ragam.Azzaakirin.Seksyen 27.Namun,tempat itu masih keramat.Dinaungi murabbi sufi yang sentiasa mentarbiyah anak muridnya menjadi seorang insan.Sekarang,entah tidak tahu.Mungkin masih diteruskan

Kini,Hadem berada di bumi SAMBEE.Seperti biasa.Sebelumnya Hadem terpengaruh dengan gahnya nama SAMBEE itu sendiri.Namun,semuanya 'guna peribahasa yang sesuai'.Perjalanan masih jauh walaupun masa sudah kesuntukan.Hadem terpaksa melalui pelbagai jenis ragam asam masam garam pahit kehidupan sebagai seorang pelajar ataupun lebih tepat 'robot' kepada kerajaan.Yela.Semuanya telah di'programkan'

Moga Hadem terus bersemangat.Terus mengeToughkan minda.

Kan Hadem sudah ke ceramah Madihah sebentar tadi.Mestilah semangat.
Hadem susah?Bagaimana dengan Madihah??

-danial-

komentar saya terhadap Hadem.prinsip seperti Madihah yg terpampang bawah gambar tu kena selalu check balik.Ya Hadem?Boleh ya..alhamdullilah



Malaysia Tiada Konsistensi,Begitu Kita



"Rugi betul aku tak amek tiket free tu!",terbenak kata-kata halus di dalam dada Danny

"Bengap la kau Danny,awat tak gi tgk,alang-alang ticket dah free..",cemuh Izzat kepada Danny dengan nada yang memerli.

aihh...2 tiket menyaksikan perlawanan Manchester United dengan Malaysia dibuang begitu sahaja.Bukan buang secara literally akan tetapi ticket tersebut ditolak saya..
Rugi ke??Tidak sama sekali

Even emak saya juga pergi menonton perlawanan tersebut.Terkejut dibuatnya saya.Saya rasa atas 'sebab2' tertentu,mak saya beria-ria menonton perlawanan tersebut.Aduhai

إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ


Namun difikir-fikir kembali.Whats the point anyway.2 Hours of sitting in a chair.cheering for our favourite football team.Teringat masa-masa dahulu masa saya pernah menyaksikan perlawanan antara Norwich City versus Malaysia.Melompat-lompat saya dibuat hiruk pikuk di sana.Begitu juga dengan perlawanan friendly antara Selangor dan Singapura.Terjerit-jerit saya..


Adakah saya masih seperti itu?
Saya harap tidak.Itu zaman saya ketika tidak ada kefahaman.

Perginya Seorang Yusof




'abg' ucop bergaya


Begitulah hendak digayakan dalam bentuk personifikasi.Sebuah permata.Beredar pergi ke bumi kenyalang.Bukan seperti yang saya belajar di sekolah di mana Kino menjumpai The Pearl.Besar dan menggoda mata.mengiurkan gila permata tersebut.

Walaupun beliau bukan seorang yang cerah dan mengiurkan seperti The Pearl,akan tetapi beliau lebih daripada permata.Bijak orangnya serta berbudi pekerti.Baik orangnya.Bakal engineer...huhu.

kenal beliau semasa di hira dahulu.Dulu di hira,beliau tidaklah begitu menonjol.Keluar sahaja dari kampung Hira itu..maju.Sekarang,belajar 'oversea'.

to usop.ko kat 'oversea' tu kena nyanyi lagu ni banyak-banyak:-


Selamat tinggal sahabatkuKu kan pergi berjuang
Menegakkan cahaya IslamJauh di negeri Seberang


Selamat tinggal sahabatku Ikhlaskanlah diriku
iringkanlah doa restumuAllah bersama slalu



Kuberjanji dalam hati Untuk segera kembali
Menjayakan negeri ini Dengan ridha Ilahi

Kalaupun tak lagi jumpa Usahlah kau berduka
Semoga tunai cita - cita Raih gelar syuhada


Selamat tinggal sahabatku.....

Bangun,Tidur Kembali



danial(baju putih) sedang beraksi di atas pentas.

10 -12 july 2009



1.sehari menjadi fesi serta bersama kanak-kanak di Sekolah Rendah Seksyen 24 membuatkan saya teruja.Walaupun sangat mengantuk dek malam sebelumnya yang tidak dimanfaatkan untuk tidur,saya terus bersemangat walaupun adik-adik peserta melihat saya bagaikan lelaki yang matanya bercelak dan disapu batu arang di bawah mata.


2.Program tersebut dianjurkan oleh sebuah badan NGO yang agak dikenali sebagai Kelab Remaja JIM(KRJ).Tiada malang.Gambar sudah ditambah.



hati-hati semua,najib ada bomb di dalam poketnya




3.Kebetulan minggu itu juga minggu Ijtima' Tabligh.Ramai yang sudah mengajak-ajak saya utk ke sana disebabkan tempat belajar saya yang menghantar 2 bas ke sana gara-gara mereka juga merupakan pejuang tabligh.



4.Macam-macam negara datang.USA,Rusia,China dan sebagainya.Terkenang pada saudara China(namanye tidak saya ingat).Cakap melayu fasihh..




5.Tetapi apa boleh buat.Dah memang takdir tiada kesempatan untuk ke sana.Nasihat-nasihat elders tabligh boleh didapatkan di sini




6.Teringat kata-kata seorang pemikir besar Islam.Syakib Arsalan..

Jalan-Jalan Cari Jalan Late Promo



http://pembina.com.my
http://pembinaselangor.com
http://ismaweb.net



be there!!!

Erti Hidup Pada Mendengar.



Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.



Sabtu, 27 Jun 2009

USJ 12-Subang Jaya-Selangor






Di Padang berdekatan dengan rumah Danial



Bro Azril:Terkenang gila zaman-zaman dulu kat MMU.Abang dulu handle team bolasepak,jadi JUARA beb.JUARA MMU Melaka.



Danial :Eleh(dalam hati),hahaha..sekarang apa cerita team bola tu?


Bro Azril:Sekarang dah hancur lebur usaha abang.Sejak abg keluar dari MMU habes,musnah punah.Takde harapan.Dulu,masa abang jadi manager,yang ikut team bola semua ikut usrah.So,dari segi ketajaman mental and wala' lagi tajam and mantop


Danial :Peh,hebat2.

Bro Azril:Masa team abang star dulu,masa awal-awal memang mula tak terer sangat.Lama-lama dah terer,skor 4-0 semua,ada satu tahap itu,kita orang tengah berada dalam tahap yang konflik.Biasalah,mana-mana group yang nak naik mesti ada konflik.Kalau boleh lepas konflik ni,konpem boleh pacu lagi kejayaan.Serious ana kata.Miahiahiahia(tambahan)


Perbualan di atas merupakan perbualan kosong-kosong yang saya fikirkan,boleh diisi kekosongan tersebut.Selalunya from zero to hero bukan?Bagi saya,it is from zero to 'something'

untuk paparan yang lebih jelas.sila click gambar tersebut


Pengajaran bagi saya


1.Setiap individu akan melalui part yang sukar dalam kehidupannya,tidak kira apa jenis kesukaran seperti pergolakan jiwa,putus hubungan(laki-pmpuan),kematian ahli keluarga dan sebagainya.Boleh dibayangkan dalam bentuk graf bergaris.

2.Zaman Rasullulah,awal fasa pertama dakwah.Bukankah itu satu masalah?Menghadapi mehnah,tribulasi serta keracistman rakyat Mecca sendiri.Di negeri sendiri.cuba bayangkan.Tribulasi dapat dilepasi.Akhirnya terpacunya dakwah melalui tertubuhnya negeri Madinah dan terbukanya negeri-negeri Arab yang lain.Hebat bukan?

3.Sekadar berkongsi ,pengajaran bagi anda??Ambil yang baik.Tolak yang buruk.


Aladdin's Jihad

the islamic resistance group(ikhwan) with their slogan
"Dying in Allah's way is Our Highest Priority" and this slogan was first thought by Imam Al Banna.

4th July,a friend from Cheras came down to USJ.An Iraqi actually.Since my mom was not at home,he stayed at my house.He's now taking mechanical engineering at UNICKL in Cheras,Kuala Lumpur

Cut the crap.

Since we talked in English,the post also will be in english

We talked about many things.And the most interesting thing is about his experience in Iraq himself.Amazing actually.

1.His a former fighter againts the Americans in 2004.Not affliated with any factions.Just defending his masjid in Baghdad.

2.His father was an high ranking officer in the ministry of transportation was asassinated by the govt itself.

3.Iraq has a lot of factions,party e.g. Baath Party,Brigade Solahudin Al Ayubi, Al Qaeda, Jaishul Islami and so on.


4.Not all mujahideens are mujahideens.Some of them get paid by the American.

5.Real mujahideens dont kill civilians like some of them always do.

6.Regarding on the Sunni-Syiah issue,he claimed that before the war initiated,the Sunnis and Shite were living in prosperous and harmonious way.Despite of the harmony and prosperity,Iran launched their propaganda and bad influence(Shite Totok) in Iraq.

7.They cursed the Sahabahs especially Umar on his success in liberating Persia from fire worshipping.They also claim that Aisyah is a bitch and a naughty girl.

8.Last of all,we know that withdrawl of the American troops from Iraq is just a deception by the news and media.Claiming that they want to have peace with Iraq.Instead the real truth is that they had a tough time dealing with the real mujahideen including the Ikhwanul Muslimin branch;Brigade Solahudin Al Ayubi.Dozen thousands of military operation conducted by the mujahideen forcing the coward American to withdrawl

9.May God be with Iraq.

10.Mawtini,Mawtini...........lyric will be added on due to the lacking of understanding in arabic.




Wake Up Danial

Ingin diberitahu bahawa tulisan ini hanyalah sebagai satu medium untuk saya ceritakan kisah pengalaman hidup saya.

Cerita ini mengambil tempat pada 2 July 2009

Kemenangan telah berpihak kepada Tingkatan 4 yang mana mereka telah menang secara aggregate 3-0.Penyokong mereka menyamakan kekalahan kumpulan kami seperti Mesir yang kalah kepada USA baru-baru ini di Kejuaraan Piala Konfederasi.

Jujur saya katakan,malah memang sebenarnya dalam mana-mana hakikat kemanusiaan sekalipun,manusia itu akan sentiasa membuat kesilapan.Kerana mereka itu manusia.
Saya menegaskan di sini,saya amat kecewa dan geram akan empunya diri ini atas kekalahan yang menimpa team saya.

Pada kebiasaannya,saya ini jenis yang funky dan sempoi ketika bermain bolasepak.Malah boleh dikatakan tidak akan terpampang emosi stress serta riak wajah yang garang.
Akibat kelakuan saya tersebut,saya begitu tidak disenangi oleh orang lain dan mereka memaksa saya bermain dengan cara yang mana itu bukan cara saya.Saya ada cara yang tersendiri(tiada niat untuk berindividualism).Oleh itu,saya terpaksa bermain stress,tambahan pula dengan asakan bertubi-tubi oleh pihak lawan sehingga menyebabkan rusuk dan pinggang saya cedera,mana tidak naik anginnya.

Disitulah kekalahan sebenar saya barangkali.Dipaksa bermain dengan secara 'serious' lantas kadang kala terkikis sedikit demi sedikit iman di dalam dada.Saya cepat naik marah,dan selalu menjerit-jerit.Astaghfirullahalazim.Ini satu kekalahan yang mubin.Kekalahan jiwa dan fisikal.
Ya,Benar..saya juga buat silap.

Tetapi itu tidak bermakna seluruh team mengharapkan keajaiban daripada saya.Kerana kita bekerja dalam satu pasukan.Perlu kepada satu integrasi dan asimilasi antara ahli dalam kumpulan.Contoh,jika mengharapkan pada striker tetapi midfieldnya tidak berkongsi bola tambahan pula dengan bolos yang 3,mana tidak jatuh semangat dan moral saya.

Disamping itu,saya juga kecewa dengan beberapa ahli team yang suka menuding jari kepada orang lain.Menuduh tidak bekerja padahal bekerja.Ini satu contoh yang live saya hadapi ketika mempelajarinya dalam kelas semasa di sekolah lama dahulu tentang orang kafir menuduh antara satu sama lain semasa di akhirat nanti.Ironinya,perkara itu berlaku sesama team saya,malah saya pun menjadi mangsa.

Akhir,

Saya benar-benar Allah dapat memandu kembali jiwa ini ke arah yang betul dan baik kerana dengan islam dan iman lah,satu-satunya yang dapat memberi kemenangan.
Kerana setiap perkara itu mungkin TAKDIR PILIHAN TUHAN.


tack,tack Danial.Dah subuh ni..sedarlah