Is it considered as Assobiyah???

Today's reality is indeed a devastating state to our Muslim community,the Muslim ummah in every inch of this world.We realized Muslim are being tyranized,being dictated by the evil powers,killed massively,Bosnia,Palestine,Chechnya and so as our brothers in every part of the Muslim world.

As for Muslims in South East Asia,comes a different story and reality,especially in Malaysia.Malaysia has unique background and past history in shaping it's demography and culture.

Once,Malaya and the whole of south east asia was a country as whole,a big,powerful empire that spread civilization all over the world.A civilization that was also recognized also by the Ottoman caliphate and also by the Western world until there is a one imagery or sounding by Western scholars and travelers that Malacca is equal to Venice in Italy.

Malay Muslim was also renowned for their well eastern culture practically done in every angle of their life.They have their own agenda and that would be anything more than puting Islam in the highest place of all in all aspects of their life.The is so much unknown history to be digged of about the real fact of who we are,what we are.


The Malay Muslim Dilemma

Malay Muslim people make so many mistake and the mistake gradually give negative effect to their ownself. You might believe what I will write after this and you might not.Being a Malay Muslim.Here are some facts:-

Logically,out 16.2 millions of 'Malay Muslim' in Malaysia, if everyone approach 1 non-believer every year, we should have 16.2 millions of new Muslim every year.Does this figure shows the current reality in Malaysia.Guess not.Even within 23 years of Prophethood of Muhammad SAW, he himself managed to open almost 300,000 heart to Islam.

In the history of Malacca Sultanate,Malay was excluslively involved in marketing,petty trading,importing,exporting and manufacturing.They were also skilled craftmen,artisans and skilled labourers.But instead,todays reality of Malay Muslim is slightly different.The Malay Muslim view of his inferior economic position due to the British division during their imperial time,the British improvised the Malay Muslim to become only farmers and live in rural areas rather than the Chinese living in big cities.

Social problems of the Malay Muslim have been also the worst case scenario here in Malaysia.Because of the unbracing of the true Islam teachings in theirselves,things such rapes,fornication before married is a common scenario among teenagers and adults.

Politic are even worse.I would say Malaysia has the worst political scene in the world.The production of sex scandal videos,marriage of Minister with celebrities also can described a sick phenomenon of the Malay Muslim world and dilemma in Malaysia.Malay Muslim also can not agreed in one thing although by principle,it shares the same universal value.But because of politics,prejudice of each other makes thing a little hard..

Conclusion

The Malay Muslim must leave their own inferiority complex being indulge with Islam as way of life.Way of life includes the akhlak,politics and so on.The Malay Muslim must also agree in basic islamic issues despite of different political embracement.

Pakcik Nak Buat IC??

It's another day in office.Basically,kerja saya yang kebiasaan di pejabat,adalah untuk melayan pengunjung tetamu yang datang.Selalunya mereka akan ingin meluahkan aduan atau mengisi borang-borang skim yang disediakan kerajaan negeri seperti SMUE,SKW,TAWAS dan sebagainya.

Boleh dikatakan sejak saya mula bekerja di pejabat,tiada lah sangat yang datang ke pejabat membuat aduan.Hanya beberapa orang sahaja.Tidak Ramai.Tapi apa yang berlaku di pejabat pada hari ini satu peristiwa dasyat.

Seorang pakcik datang ke pejabat saya.Beliau ingin meminta sedikit bantuan.

"Dik,pakcik sebenarnya hilang dompet.Dalam tu semua ada ic,kad bank semua.jadi pakcik pun block la kad bank tu takut kalau org nk curi duit .Pastu acik nk buat ic,acik g JPN,denda rm500 tapi pakcik dapat kurangkan jadi rm80,sebab sebelum ni acik dah hilang byk kali.So memang mahal.pakcik nak keluarkan duit dari bank,tapi tak boleh.Pakcik pun bawak skali report polis ke bank,tapi still tak bagi kuarkan duit.So pakcik pergila ke JPN mintak kurang,cerita kisah pakcik,Mak bapak pakcik tkde kat rumah sebab dorang pergi ke Penang.Pakcik terpaksa jual fon pakcik semata2 untuk tambang teksi.Driver tu sanggup tolong beli fon tu rm30.pakcik guna duit tu guna tambang ktm,teksi,turun naik pejabat.Gerakan,DAP,UMNO,semua pakcik pergi untuk mintak bantuan.pakcik ni orang sini dik.Semua orang kenal pakcik di sini,tp tula,pakcik segan nak mintak duit kat kawan-kawan pakcik,malu lah,nak letak air muka kat mana kan.?"

Ini sebahagian daripada cerita beliau kepada saya.Beliau siap menunjukkan surat-surat yang dikeluarkan MAIWP,JPN,Jabatan Kebajikan Negara yang memberi kelonggaran kepada beliau untuk membayar rm80 daripada rm500 yang saya katakan sebelumnya tadi.Beliau siap menulis kisah perjalanan yang sedih ini dalam sebuah kertas.Berbentuk esei.

Saya terus mengangkat gagang telefon.
Saya membuat beberapa panggilan kepada rakan kerja saya di office seksyen 24,mereka memberitahu procedure-procedure.Dan tidak dapat membantu pakcik tersebut.Saya rasa bersalah.Masalah kecil seperti ini menjadi satu benda yang susah untuk diselesaikan.Saya rasa Allah memang benar memberi ujian kepada hambanya kan?Saya masih tidak sangka,akan adanya kes yang sebegini.Ending nya,kita kena borak-borak la kot.

Terima kasih kepada akauntan Kak Saira ngan Pak Hanip yang menjadi hero kepada saya.Lepas ini mungkin ada kes dan ujian yang lebih teruk bakal menimpa saya.

Cerita Saya Baru-Baru Ini

Salam.

Oklah,saya kemaskini cerita saya setelah lama terbiar di sini.Boleh sahaja saya updatekan di facebook dan twitter atau sebagainya,akan tetapi walakinnya blog ini sudah alah bisa tegal biasa menjadi tempat bacaan secara lengkap atau pada maknanya full package.

Ok seperti mana yang kalian semua tahu,mahupun yang tidak mengetahuinya,selepas exam STAM saya mengabdikan diri sementara di gua ceruk rantau di sebuah negara bernama Mesir bernegerikan sebuah wilayah keramat,Cairo atau bahasa arabnya yang masyhur Qaherah/Kaherah(lahjah malayu).Tidak sampai beberapa bulan,terpaksa saya keluar dari negeri berkat dek konflik dan masalah kemanusiaan yang berlaku di Mesir.Mereka sha'b Mesir berusaha mencari Hurriyah mencetuskan suatu keadaan tidak selamat lalu dipanggil pulang ke tanah air ibu bapa.

Jadinya,sini saya.Di Malaysia.

Untuk pengetahuan semua,form application untuk masuk ke Azhar akan dibuka selepasa pengumumam keputusan SPM 2010 sekitar 23 march dan intakenya bermula pada september.Ini termasuk untuk Azhar dan IPTA dan sebagainya.Semua sudah diselaraskan.

Oleh itu,saya telah mengambil beberapa inisiatif untuk membina diri.Antaranya,bekerja.
Alhamdullilah saya telah mendapat kerja tetap di Shah Alam sebagai assistant kepada seorang Yb yang berkhidmat di kawasan batu something.Gaji pun boleh tahan,sesuai dengan masa kerja saya yang diberikan secara fleksibel.Saya tolong-tolong sahaja.Dalam tolong-tolong,boleh juga diisikan dengan pengalaman siyasi.Mengenal masyarakat dari pelbagai latar belakang.1Malaysia yang terdiri India Melayu Cina.Saya sebelum ini jarang sekali berkawan dengan kaum lain.Saya tidak pernah mengambil insiatif itu kecuali dikenalkan oleh Mak saya.

Kedua,ini pengalaman yang baru juga bagi saya.Saya juga sedang mengadakan kelas private bersama-sama yang berminat untuk belajar Quran daripada awal.Mula dari Iqra'.Kamaa Ko la misriyun:syuwaiya bi syuwaiya.Walaupun usia sudah lanjut meninggalkan zaman muda,namun semangat untuk mempelajari Quran itu ada walaupun terpaksa memulakan perjalanan dari awal semudah Iqra'.Perjalanan ruhani yang sangat special.Satu mujahadah yang bukan semua mampu lalui.Bukan mudah menjadi pakcik tua yang belajar Iqra' dengan anak muda seperti saya.

Saya harap dengan pengalaman-pengalaman ini sehingga bulan 9 nanti,saya dapat menganalisa sebanyak mungkin perkara,membezakan antara yang baik dan yang kurang baik.Menjadikan ia satu asas dalam meniti kehidupan yang akan datang.Wallahualam.Selamat beramal.Ada gaya Fadilah Kamsah??