Terima kasih Kerana Ceriakan Hari Yang Gelap.


Di facebook,ramai yang wish saya birthday.Biar saya petik wish-wish yang exotic sedikit.The top 10 Birthday wish.

10.Asma Al Zaabi(a friend from UAE):
Happy birthday! Hope you get a faster recovery :P
-Asma seorang kawan pena/maya dari UAE.Sudah lama mengenali.Dia juga mengetahui dahulu tentang accident daripada kawan-kawan Malaysia.Dia selalu cerita-cerita tentang dunia Arab.tentang UAE dan negara-negara arab yang pernah beliau kunjungi.


9.Amal Sagittarius(member Mesir di Malaysia)
hey Happy Birthday hope u will recover faaast sorry la I'm dieing buz buz buzzzzzzzzzz forgave me ;)
-Saya tak sure english dia betul ke tak.Rongak-rongak je english dia.Nasib baik dia tak reti kecek melayu.


-Sanah helwah akh, moga pjg umur dan dimurahkan rzki, dan dipercepatkan jodoh, semoga juga cepat sembuh :)
acap owh acap,kalau ada jodoh tu,ana cepat2kan la.


-Happy birthday sheikh. Dah puluh-an dahh, kene percepatkan ape yang patut lah ye :D(nampak sangat dia ni ada gossip ngan siapa2 kat UK tu)thanks amr.


6.Mysara Alewi(cuzin aku)
-HAPPY BIRTHDAY! dah text kau,so x nak la semak2x kat wall pulak,.apa2x pon may Allah bless u always! n SEMOGA COPAT SEMBUHH!! XD
Suraya(cuzin) comment balik-xnk semak tp myemak jgk?haha


5.Farah Fox(my sister)
-Danial Asr happy birthday big brother ! Jangan patah tulang lagi lain kali :D
Thank You adik sbb jaga abg kat hospital n di rumah.Urut-urut abg.suapkan abg.


-Mak kata kalau dah 20 boleh kahwin.Wish ini yang paling direct dan pelik.Kahwin kemenda.Tarbiyah tak uhmmm lagi.


-People says LIFE start at 40'S, screw them! My life start when the 1st time i met u. Ecececececeh, sweet x? Happy buuuuuuuuuuuuuuurspday bebeh, Peace!.hahaha.cute..


2.Hajar Nainy(kawan sejak hingus2)
-Danial happy birthday! Moga you dapat hadiah yang you nak tu! ;P-serious tak memahami,agak ragu dengan wish seperti.banyak tafsiran yang boleh berlaku.



1.Luqman Alhakim(plg sweeett)




buat akhi yang dala kesakitan
"Kata-kata cinta terucap indahMengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar....jadi penawar dosaku

Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi....

Muhasabah cintaku"

*cepat2 sikit balik Mesir~ rindu enta~ o_0

Sepandai-Pandai Tupai Melompat Lalu Jatuh Akhirnya

1.Tarikh 10 Mei,merupakan satu tarikh yang bakal saya menjadikan pengajaran sepanjang hidup apabila saya ditimpa kemalangan motorsikal.


2.Antara injury yang kritikal ialah 1 clavicle yang patah,1 tangan yang retak dan 7 lagi tulang yang tak serious retak belaka.


3.Terdapat juga luka sampingan.Tapi tidaklah begitu menyeriouskan.


4.Apa-apa pun saya berterima kasih kepada kawan-kawan,sahabat-sahabat,teman-teman yang memberikan saya 100peratus mahupun 200 peratus sokongan untuk saya terus hidup di muka bumi.



5.Terima kasih kepada mereka yang ziarah dan ceriakan hari suram saya di bilik ward.Suram tidak dapat menikmati nikmat berjalan dan sebagainya dengan betul.Terima kasih kepada ahli usrah yang sanggup turun ke hospital sejurus kejadian,kawan-kawan.



6.Kemalangan ini betul-betul membuka mata,dalam sekelip mata sahaja,Allah itu berkuasa untuk menjadikan daripada apa yang kita tidak akan sangka berlaku,pap,terus berlaku.


7.Last sekali ini salah satu penyuntik semangat saya apabila ada orang yang di luar sana masih mengambil berat tentang saya.Memberikan saya satu pacuan yang meletup untuk terus sihat.





With deep sadness, I wish to inform you all that our friends' (Rafeah Arrifin) son had a motor accident yesterday evening.

Details as informed by his friend:

"pitam ketika menunggang motor....

tulang belakang retak 7...

tulang serangka patah (akan di bedah)... tangan kanan retak....

dia berada di hospital KPJ Tawakal KL... tingkat 9 wad P11".

He's such a sweet boy, and very active in social works.


Let us all pray for his speedy recovery. Ameen

Thank you.(aunty shida)





Kalau Bukan Kita,Siapa lagi?

1.Boleh dikatakan menariknya kehidupan saya ini setelah bersama-sama dengan kawan-kawan yang meinginkan kebaikan untuk diri mereka,keluarga mereka,masyarakat serta mereka meletakkan harapan tinggi dalam pembaikan negara mereka.

2.Sebelum ini yang mana kita tahu,sebelum kedatangan Islam,umat ini ibarat mayat yang tidak bernyawa dan tidak mempunyai roh lalu Allah mendatangkan islam kepada kita umat manusia melalui UtusanNya Muhammad S.A.W.Manusia kemudian hidup dalam keadaan yang serba indah.Indah dengan akidah yang sejahteranya,indah dengan ketamadunannya yang tinggi adab dan nilai.Islam dijadikan sebagai celupan dan tiadalah celupan yang lebih baik selain Islam.Dalam setiap aspek Islam dijadikan ukuran dan mizan.

3.Kemudian,material demi material telah menjadikan umat islam lalai dengan agamanya.Musuh-musuh senantiasa,secara istiqamah mencari jalan untuk menghancurkan umat islam.Roh islam telah dicabut daripada hati dan nadi umat Islam.Siapa yang bakal membawa kembali roh islam kepada umat ini jikalau bukan kita.

4.Lebih parah lagi,dengan ideologi-ideologi handmade manusia yang menyerapi setiap pemikiran umat islam membuatkan keadaan,haih,apo la nak dikato.Ideologi seperti Socialism,komunisme,gerakan kristinasi sedang rancak digerakkan di negara kita Malaysia tanpa kita sedari melalui beberapa gerakan dan parti politik.Sungguh mengecewakan lagi,umat islam ini berpecah belah tanpa satu kata sepakat tentang benda yang asasi tentang Islam.Perlunya bersatu pada apa yang kita sepakati bersama dan bertolak ansur terhadap sebarang ketidakngaaman dan perselisihan.

Danial,Genggamlah Bara.Gigit-Gigit Geraham

Yes.Benar.Dalam hidup ini,dalam kita membuat sesuatu keputusan,kecil mahupun besar,bukan suatu perkara yang mudah.Banyak perkara yang perlu diambil kira.

Dalam meletakkan sesuatu keputusan,ada orang mengambil kira beberapa aspek:-

1.Sesetengah orang bila diberikan tugas,atau pun ingin mengambil langkah yang seterusnya(umum,compatible dengan semua perkara),teragak-teragak untuk melakukannya.Diberi tugasan sebagai contoh,tetapi dirasakan beliau tidak layak untuk menggalas.Tuhan beri amanah untuk memimpin dunia,Melayu,orang islam lebih selesa merasa rendah dan sanggup memberi kepimpinan kepada orang bukan Islam.Rasa macam inferiority complex je.

2.Perfect?Tiada siapa yang perfect dalam dunia ini.Serious saya kata.Manusia diciptakan sebagai sebaik-baik ciptaan oleh Al Khaliq,tapi pada sebaik-baik ciptaan ini tiada pula perfection(bukan dari segi penciptaaan).Manusia ini banyak sahaja lompang-lompang kelemahan.Mungkin beliau ini hebat dalam suatu bidang,mungkin beliau tidak berapa ehem dalam bidang yang lain.Mungkin dia mantap dan mahir dalam Bahasa Melayu,tapi dia tidak mapan dalam Mathematics.Contoh sahaja.Kalau 50 percent rasa mantap,terus melangkah ke hadapan.50 percent lagi tu,cari daripada pengalaman kita melangkah.

3.Materi?Owh tidak.Mungkin ada betulnya materi ini sebagai salah satu cara kita untuk bergerak atau sebagainya.Tuhan jadikan bumi ini sebagai tempat kita memakmurkannya bukan?bukan dengan semata-mata mengharapkan rezeki turun dari langit bergolek-golek turun di hadapan kita.Tapi the main problem ialah,seolah-olah kita menjadi materi oriented.Jadi hamba materi.Tidak kisah la materi apa.Harta ke.Kereta ke.Perang badar dah jadi saksi.Zaman sahabat menjadi saksi.Kisah abu talhah dalam menikah dengan ummu sulaim sudah menjadi saksi.Banyak lagi contoh umum.

jadi.dalam apa perkara yang kita nak buat,especially saya.Niat mesti power.Plan mesti gempak.Syu'ur mesti mantap.Baru terus gerak dengan Bismillahirahmanirrahim.

Dalam Uzlah Ada kekuatan..

its been a while since i wrote something.Cerita pasal Sarawak kan??sekarang not in da mood.Sibuk dengan perkara-perkara tertentu.Kerja.Kelas.Urusan dan sebagainya.So,kite beruzlah dulu dari menulis.Cari kekuatan dan power.

Harap maaf.