tribute to bro hakim.lelaki helang

sekadar perkongsian.kerana bak kata seorang sahabat.dabelm(alias dia) dia berkata:-

"Sharing is caring,caring is gheying"(tak begitu faham)







seorang sahabat[abg hakim] memberi peringatan dengan smgtnya:















Ada seekor burung helang.Burung helang baru sahaja berumur 30-40 tahun.Mengikut kajian sains, helang dikatakan boleh hidup sehingga 80 tahun[berapi-api].Sesampai sahaja umur 40 tahun, burung helang tersebut boleh dikatakan agak tidak bermaya kerana memang secara semula jadinya burung tersebut akan jadi begitu.Malah fizikalnya akan turut berubah.Kukunya akan jadi lembik,paruhnya akan mencecah hingga ke lantai dan malah sayap-sayap tidak berupaya menerbangkan burung itu tinggi-tinggi.tidak seperti zaman-zaman muda dahulu.



Lalu burung helang tersebut berjumpa dengan guru nya(goreng2 sket) untuk meluahkan perasaannya terhadap keadaannya yang sebegitu rupa.Burung helang itu mahu menjadi muda kembali lalu pun di'briefing'kan akan cara atau method dalam mengembalikan keadaannya seperti di zaman2 mudanya yang indah.nostalgia.indah dikenang,rupa2nya tidak ubah seperti parit longkang.antara perkara yang dibriefingkan kepadanya ialah:-










  • pergi ke gunung yang tertinggi[boleh tahan lagi]

  • paruh mesti ditanggalkan[u can imagine yourself]

  • tanggalkan bulu2[sdgkn bulu ayam dicabut melompat2 mcm nak tergila]

  • tanggalkan kuku[eiiiiii]

  • diami tempat itu selama 30 hari[gile tak crazy,cold badai]





dalam proses ini burung memulakan aksi ngeri dengan menanggalkan paruh dan seterusnya.semua itu dilakukan dengan penuh mujahadah dan kesabaran.Dalam masa 30 hari,wajah burung helang itu berubah 180 degree.dari tak bermaya menjadi 'tongkat ali'.kuku bertukar jd parang.tajam.bulu2 jadi lebat.tip top.hebat tak hebat!!!!









quiz trivia ramadhan.menangilah hadiah terhebat sepanjang zaman tiada tolok bandingannya di atas wajah muka bumi ini.sila jawab dalam hati semata mata + akal.


soalan pertama

siapa anda dalam cerita tersebut?

soalan kedua

apakah bulan pd tempoh 30 hari tersebut?












jadilah orang yang ada fikiran lantas berfikir









selamat menjalani bulan penuh brain/heart wash



selamat menunaikan kewajipan ibadah puasa di bulan kareem ini



moga kita menjadi pemenang pada tahun ini.



*jgn bg org lain mng*

5 comments:

thaaqhib said...

memang betul ke~

atau cite goreng2

khaIRul_UmmAh said...
This comment has been removed by the author.
khairul ummah said...

pergh.menarik t0l citer itu.mebuat orang menggunakan akal utk berfikir dgn lebih mndalam.

si berkaca mata said...

eh.ni btol2 la.
ade sorang ikhwah bg tazkirah.
dia bg tazkirah ni.hehe.

si berkaca mata said...

akal kita
antara 7 keajaiban kat dunia kita.hoho~