between the two days

__________________________________________________________





merdeka!!

merdeka!!

merdeka!!

merdeka!!

merdeka!!

teriak PM pada tepat 12 tgh mlm.

"krack-krack,booommm2.......",barangkali itu la bunyi yang mungkin kita dengari setiap kali berlakunya sambutan hari kemerdekaan..tak lupa juga...(aku sayang kepada mu.dayang cintakan mu ataupun mentera..semerah pagi...mentera...semerah pagi mahupun yang sama waktu dengan nya)itulah alunan muzik irama lagu rock,pop rock,balada mahu pun *tut* seperti yang termaktub dalam salah satu karya hebat dan masyuk faisal tehrani.itulah bunyi-bunyian yang bising lagi membingitkan(ntah kenapa rakyat malaysia terasa syok sgt )

yang akan mewarnai malam merdeka dengan penuh riang gembira+full of happiness(bg mereka)



Heh.bila dah malam merdeka ni.faham2 sahaje.bila dah kumpul satu tempat.tengok,dengar dengan asyik sesuatu konsert bercampuran man n woman.boys n girls.mula la.selepas habes sahaja konsert.'permainan' pun bermula.diajak ke suatu tempat.gelap dan romantis.si kacak menghembus ayat-ayat manis.cinta kepada si gadis.si gadis menjawab "ahhh..sedap...romantik la.."...10 minit kemudian.kegadisan dirobek-robek dengan rela si gadis tuan empunya badan manakala serigala buas menerkam dengan nafsu remaja.huhu.cuba bayangkan.(tgh bayangkan spt di layar perak)..mashallah.'adzim' remaja-remaja zmn kini.sudah maju.bak kata Berita Harian kan.
dunia sudah berubah....................................................




______________________________________________________


RAMADHAN incoming



"mak,jom gi masjid mak.sheikh sudais turun lek..",berkata syed safwan dengan tiba-tiba.
"nak buat ape?",soal emaknya dalam keadaan dilemma.
"buat ape lg.mesti la nak solat maghrib.pastu kalau ade mase,abg nak bace quran.solat sunat lain2 lagi.ramadhan dah nak masuk dah",berkata syed safwan dengan perasaan yang gembira.
Ibunya pun terasa bersalah.muka menjadi blurr.dan berpikir.bagus betul anaknya.untung rasanya mendapat anak yang soleh seperti syed safwan.

____________________________________________________________________



dapatkah anda merungkai segala peristiwa di atas?....processing.....di mana kita berada di kala terjadinya malam2 di atas?adakah kita sibuk dengan Merdeka yang penuh dengan gejala gejala hitam pahit yang merebak ke seluruh negara umpama cendawan celup ke pekasam(baru pnyer peribahasa)


atau pun


kita sibuk dengan mempersiapkan diri.menguatkan segala kekuatan untuk menghadapi ramadhan daripada segi fizikal mahupun rohaniah?


so menjelang ramadhan ni.diajak diri ini terutamanya.dan juga orang lain utk bersama-sama
mengabdikan diri masing masing yang jahil hina dan tak berdaya dengan menghidupkan bi'ah ramadhan.dengan mengambil sebanyak-byk nya mutiara daripada tarbiyah ramadhan yang disediakan khusus untuk kita pada bulan yang mulia ini.sbb ingat geng pada bulan ramadhan :-

AWWALUHU RAHMAH (awalnya rahmat)
AUSATUHU MAGHFIRAH (dipertengahannya keampunan)
WA AKHIRUHU ITQUM MINAN NAR (dan akhirnya terselamat dari api neraka)...
miahiahiahia
(jgn byk gelak,gelap hati)

saja hendak berkongsi.segala baik dan buruk datang drpd Allah.dan asbab berlakunya sesuatu keburukan dalam tulisan ini adalah datang daripada diri yang tak tahu menulis ini.

*haraf dimaafkan.takde gmbr hendak dikongsi.malas*





4 comments:

thaaqhib said...

3 kali khtam quran!! ade berani??

si berkaca mata said...

pehhh
hebatt badaiii

hyep... said...

salam..
knal ker?

si berkaca mata said...

salam.huis..knal2.malang skali tak knal la..
aduhh.huhu