Apa Ertinya Saya Menyertai STAM??

Salam Alaik !

Tidak lama lagi,seperti kebiasaan setiap tahun,semua calon peperiksaan SPM akan berdebar untuk menerima “result” .Pada masa ini juga,ramai juga dikalangan Mahasiswa/siswi STAM mula untuk membuat keputusan,samada meneruskan pengajian di STAM @ bahagian professional yang lain.

suasana ini bulkanlah berlaku buat pertama kali,tetapi ia merupakan fenomena yang biasa setiap tahun.Sudah pastinya akan ada yang keluar & masuk setelah result spm diumumkan

Jadi,ingin saya membawa sedikit perkongsian yang mana kalau diambil perhatian dan iktibar,insyallah ada manfaatnya.


OBJEKTIF

1.menjelaskan halatuju tujuan mengambil STAM

2.muhasabah diri serta islah dan tajdid niat masing2

sengaja saya mengambil kesempatan ini untuk menimbulkan persoalan ini kepada ikhwah dan akhawat sekalian.Bukan sebab apa,tetapi sebagai

peringatan bersama khususnya buat diri penulis dan umumnya buat diri pembaca.


APA ERTINYA SAYA MENYERTAI STAM???

cuba anda bertanya pada diri,apakah sebenarnya tujuan dan hakikat pembaca mengambil STAM>

1.kerana kawan? sbb dh lama bersama & berukhuwwah...so mcm best jika bersama...

2.kerana ibu-bapa..parents nk kita kd USTAZ/ULAMA'(so nak jaga hati mrk..)

3.sbb rasa mcm results SPM x skor sgt..anggap STAM sbg alternatif bg mrk yg x ble gi jauh dlm Akademik..

4.saje nak isi masa kosong...boring kt umah..at least kt c ni..feel happening....


KITA TERMASUK GOL. YG MANA? FIKIRKAN!! renung sejenak ....


Kawan-kawan

salah satu daripada muwassofat sbg seorang muslim yg ingin menyumbang kpd kebnagkitan islam / daie' bergerak ialah "WUDHUHUL GHAYAH"(Tujuan Yg Jelas)

emm...satu analogi mudah..dan inipun sering diperbincangkan oleh pakar motivasi.


"Jika anda mahu berjaya dlm Hidup..mestilah jelas tujuan hidup..:"


Hidup ini adalah percaturan perancangan.

"we Plan our own life...!!not others plan for us!"

Doktor pakar/Engineer/Buisness/Ulama' terkenal dan sebagainya

ok..berbalik pada persoalan STAM...sinonim dgn SYARIAH.

What? Syariah? abis la..kena jadi ustaz, sampaikan ceramah/forum sana sini dan kuliah di masjid..pakai jubah serban,,,

Quotes:

"Kau nak kasi anak bini ko makan ape nanti...gaji dok cukup2 makan..."

"x de kelas la..kalau jd ustaz,janggut lebat dan serban...."

"Kolot la ko ni..ko nanti tahu ilmu akhirat je,,ckp pasal akhirat je.."

begitulah tanggapan masyarakat terhadap SYARIAH,bahkan banyak lg.....ADAKAH TU HAKIKATNYA SEPERTIMANA D GAMBARKAN?sudah tentu x..kenapa? sebenarnya bidang syariah ini merupakan banyak cabang2 pekerjaan yg masih banyak yg perlu diisi oleh mereka2 yg faqih tentang agama dan syariat itu sendiri...

Straight Forward...

Ingin saya perkatakan kepada pembaca sekalian.Bidang syariah merupakan keutamaan amat penting bagi era kini.. bukan bermaksud bidang professional(doctor/engineer..) x penting,,TETAPI.,

Dari sudut pandangansaya bidang inilah yang harus diberi keutamaan...MENGAPA..?

1.realiti negara,dunia memaksa...banyak perkara dan hukum islami dan syarie telah diputarbelitkan oleh KAAFIRUUN.sehingga kita pening dan tenggelam dlm kejahilan.

terus terang penulis ckp,sepatutnya golongan2 cerdik pandai ini(SPM 20A1+.../kuat ingatan/kreatif/inovatif menceburi dan beri keutamaan dlm hal ini..Kita mahu melahiran dan mencetak generasi yang mampu menguasai ilmu2 syarie dengan seoptimum mungkin agar maruah diri,keluarga,masyarakat,agama dipelihara..

bukan sebaliknya,golongan yg lemah bermasalah,yg terpaksa menceburi bidang ini kerana x mempunyai alternatif lain...

kita mahu muncul kembali sinar yg telah hilang dari peradaban dunia dahulu..iaitu seperti IMAM AL-BUKHARI/AN-NASAIE...mereka mampu mengahafaz beribu2 hadis/membuat kitab2 sbg rujukan..dan wara' dan sebagainya...

2. Bidang professional SAHAJA x mencukupi dan x mampu mengembalikan kegemilangan islam....PARA ILMUAN ISLAM perlu dijana...

kita perlukan ramai lagi pakar2 mufassirin,ijtihad dan sebagainya.Wallahu'alam


2 comments:

syed Anas said...

thumbs up!..ana nk link kan post anta ni pd mereka2 yg berkenaan.hehe~..

kesan propaganda yahudi dan musuh Islam,umat kini sudah xnmpk Islam yg sebenar.Liberal.Islam hanyalah beragama,berkopiah,serban dll.Profesional,menjadi kebanggaan.

Hasbunallah,wane'mal wakil.

b_r said...

great man in the making!