Danial,Genggamlah Bara.Gigit-Gigit Geraham

Yes.Benar.Dalam hidup ini,dalam kita membuat sesuatu keputusan,kecil mahupun besar,bukan suatu perkara yang mudah.Banyak perkara yang perlu diambil kira.

Dalam meletakkan sesuatu keputusan,ada orang mengambil kira beberapa aspek:-

1.Sesetengah orang bila diberikan tugas,atau pun ingin mengambil langkah yang seterusnya(umum,compatible dengan semua perkara),teragak-teragak untuk melakukannya.Diberi tugasan sebagai contoh,tetapi dirasakan beliau tidak layak untuk menggalas.Tuhan beri amanah untuk memimpin dunia,Melayu,orang islam lebih selesa merasa rendah dan sanggup memberi kepimpinan kepada orang bukan Islam.Rasa macam inferiority complex je.

2.Perfect?Tiada siapa yang perfect dalam dunia ini.Serious saya kata.Manusia diciptakan sebagai sebaik-baik ciptaan oleh Al Khaliq,tapi pada sebaik-baik ciptaan ini tiada pula perfection(bukan dari segi penciptaaan).Manusia ini banyak sahaja lompang-lompang kelemahan.Mungkin beliau ini hebat dalam suatu bidang,mungkin beliau tidak berapa ehem dalam bidang yang lain.Mungkin dia mantap dan mahir dalam Bahasa Melayu,tapi dia tidak mapan dalam Mathematics.Contoh sahaja.Kalau 50 percent rasa mantap,terus melangkah ke hadapan.50 percent lagi tu,cari daripada pengalaman kita melangkah.

3.Materi?Owh tidak.Mungkin ada betulnya materi ini sebagai salah satu cara kita untuk bergerak atau sebagainya.Tuhan jadikan bumi ini sebagai tempat kita memakmurkannya bukan?bukan dengan semata-mata mengharapkan rezeki turun dari langit bergolek-golek turun di hadapan kita.Tapi the main problem ialah,seolah-olah kita menjadi materi oriented.Jadi hamba materi.Tidak kisah la materi apa.Harta ke.Kereta ke.Perang badar dah jadi saksi.Zaman sahabat menjadi saksi.Kisah abu talhah dalam menikah dengan ummu sulaim sudah menjadi saksi.Banyak lagi contoh umum.

jadi.dalam apa perkara yang kita nak buat,especially saya.Niat mesti power.Plan mesti gempak.Syu'ur mesti mantap.Baru terus gerak dengan Bismillahirahmanirrahim.

No comments: